• A komplex molekuláris biológiai adatok elemzése bonyolult, ez az egyik oka a személyre szabott orvoslás gyorsabb térhódításának. Az onkológiai területen ennek már nagy hagyománya van, ún. “multidiszciplináris” team megbeszélés során dönt több szakmából álló csapat a páciens kezeléséről és adott esetben már az ezt megelőző diagnosztikai vizsgálatokról, nemzetközi protokollok alapján.
 • A mikrobiom eredmények hasznosulása, ill. beépülése a napi orvosi gyakorlatba hasonló team szemléletet kíván, ezért a hozzánk forduló páciensek panaszait és tüneteit összegezzük egy online kérdőív segítségével, aminek a kitöltésében készséggel segít erre képzett kollégánk is, személyes, vagy online formában.
 • A rugalmas, gyors adatgyűjtéshez és elemzéshez az online platformokat preferáljuk (link a leletbetöltéshez), és ha ezt Ön egyedül tudja biztosítani nekünk, azzal időt és költséget tudunk Önnek megtakarítani.
 • A “nyugati típusú” orvoslás diagnosztikai és terápiás vívmányait felhasználva, a leletek és a kórelőzmény értelmezését követően a páciens állapotát kontextusba helyezzük a mikrobiom sérüléssel és annak jellegeztes következményeivel, ami a standard “tüneti” kezelésen túl szöveti regenerációt tesz lehetővé.
 • Mikrobiom alapú állapotfelmérésnek (triage) nevezzük azt az első konzultációt, amikor dietetikus kollégáink- jellemzően online, rugalmasan- átbeszélik Önnel a jelen panaszokat, kórelőzményt, klinikai tüneteket és a családi anamnézist, majd ezek ismeretében javasolnak vizsgálatokat a szakmai csapatunk által összeállított protokollok alapján. Ez a folyamat biztosítja azt, hogy a lelet kiértékéléséhez olyan eredmények szülessenek, melyek integrálhatóak a döntéshozó rendszereinkkel. Ez különösen igaz a mikrobiom vizsgálatokra, melyek metodikailag nem standardizáltak még, ezért fontos, hogy a kiértékelést- és a kezelést irányító orvoscsapat, valamint a labor között kommunikáció legyen az adott pácienssel ill. a leletével kapcsolatban. Ezáltal lehetővé válik a folyamatos szakmai interakció, melynek a protokollok kialakításában van fontos szerepe.
 • Az online rendelkezésre álló adatok alapján, szakképzett kollégáink illetve mesterséges intelligencia segítségével állítjuk össze az Ön dokumentációját, és ez alapján protokollok segítenek abban, hogy a diagnosztikai eljárásokat megválasszuk, ami az “oki” kezelés szempontjából releváns terápiás célpontokat, ill. biomarkereket kijelöli.
 • Mit jelent a terápiás célpont? Ha Önnek pl. diabetese-e van, akkor a magas cukor- vagy inzulin értékek, esetleges késői szövődmények szempontjából korrekcióra szoruló elváltozások okának felderítését. Pl. TMAO termelő baktériumfajok, a bél barrier funkciójának sérülése, stb.
 • Mit jelent a biomarker? Azok a tüneti paraméterek, amik az adott betegséghez vezető ok változását jellemzik. Pl. emelkedett vércukor, túlsúly, vérnyomás értékek, stb.
 • Ezt követően megtörténnek a vizsgálatok és az eredmények kiértékelését a multidiszciplináris csapat végzi, vagyis a releváns szakmák mindegyike részt vesz a kiértékelésben.
 • A BiomTeam szakvélemény ez alapján születik meg, melyen minden kolléga aláírása szerepel, aki a kiértékelésben részt vett. 
 • Ezt követően tájékoztatjuk a pácienseket az eredményről. A tapasztalataink és a várólisták miatt igyekszünk úgy elosztani azt a felelősséget, hogy az adott probléma komplexitása találkozzon a megfelelő tapasztalattal. Ennek rendszerszintű optimalizálása lehetővé teszi, hogy a lehető legjobban leszorítsuk a kiértékeléshez szükséges várakozási időt, ugyanakkor garantálni lehessen, hogy olyan szakemberhez kerül majd, aki az adott probléma komplex kezelésében nagy tapasztalattal rendelkezik. A páciensek visszacsatolását kérjük és köszönjük, ezeket gyűjtjük és elemezzük. Csak olyan kollégánk közreműködését javasoljuk, aki mind szakmai, mind kommunikációs, mind ügyfélélmény szempontjából kimagasló teljesítményt nyújt, illetve rendelkezik adott esetben nyelvtudással, hogy Önnel az anyanyelvén tudjon kommunikálni. 
 • A rugalmasság miatt preferáljuk az online konzultációkat itt is, de feltüntetjük a kollégák fizikai rendelését is. Kérem, vegye figyelembe, hogy jelentős különbségek lehetnek az online/offline és kollégáink elérhetősége között. Ez nem feltétlenül reprezentálja az adott kolléga szakmai képességét, tehát kifejezetten javasoljuk, hogy válasszon olyan kollégát, aki az Önnek legmegfelelőbb formában és időben tud az Ön rendelkezésére állni.Mit Tegyek / Mire számíthatok?

 • Foglaljon időpontot mikrobiom alapú állapotfelmérésre, amelyet egy ebben jártas dietetikus kolléga végez.
 • A foglalást 24 órán belül, online, bankkártyás fizetéssel tudja megerősíteni és véglegesíteni. 
 • Ezt követően kap egy e-mail üzenetet a foglalás megerősítéséről, illetve egy kérdőív linket, amelyben részletesen rákérdezünk a panaszaira, ill, azt kérjük, hogy lehetőleg pdf formátumban ossza meg velünk releváns kórelőzményét, korábbi vizsgálati leleteit.
 • Az állapotfelmérés előtt a fentiekből kollégánk összeállít egy dokumentáció tervezetet, melyet az online találkozó során pontosít, ill. ezek alapján kijelöli a protokolljaink szerint szükséges vizsgálatok körét. Amennyiben egyértelműen nem sorolható be az Ön panasza az előre meghatározott protokoll algoritmusába, akkor javaslatot tesz önnek egy mihamarabbi orvosi vizitre. 
 • Az esetek nagy többségében azonban a protokoll szerinti vizsgálatok elindulhatnak, és szakorvos kollégánkhoz már úgy tud menni, hogy minden releváns eredmény rendelkezésre áll, és a vizit során döntéseket lehet hozni a kezelés tekintetében. 
 • A leletértékelés alapja a mikrobiom teszt-, illetve valamennyi javasolt vizsgálat eredménye. A probléma komplexitása és jellege alapján teszünk önnek javaslatot, hogy a legkorábban elérhető, és az adott területen legnagyobb gyakorlattal rendelkező kollégánk gondozza a későbbiekben.
 • Ön természetesen saját preferenciája alapján szabadon is választhat, viszont ebben az esetben előfordulhat, hogy az adott kolléga szabad kapacitásának függvényében várnia kell a vizitre. Gyakori kérdések (Q&A):

 • Nagyon sok orvosnál jártam már, több vizsgálatot ismételtek, melyiket osszam meg Önökkel?

  => A legjobb, ha minden vizsgálatból legalább az utolsót feltölti, de ezeket akár 1 pdf dokumentumba szkennelve is megoszthatja velünk. 
 • Most járok az adott problémával először orvosnál, vagy prevenciós céllal érkezem. Menjek előzetesen vizsgálatokra valahova, hogy ne a “nulláról” kezdjünk?

  => Amennyiben nem állnak eleve rendelkezésre korábbi vizsgálatok, azt javasoljuk, hogy várja meg kollégánk javaslatát, hogy elkerüljük a felesleges vérvételt, vagy több ülésben végezzünk el olyan vizsgálatokat, amelyeket egyszerre is lehetne (pl. hasi uh és fibroscan vizsgálat) 
 • Más intézményben elvégeztem már vizsgálatokat, de bizonytalan vagyok abban, hogy ezeket ismételni kell-e bármilyen okból?

  Alapvetően nem szükséges újra elvégezni a vizsgálatokat, ebben kivételt képeznek a kezelés váltáshoz kapcsolódó “staging” vizsgálatok pl. IBD vagy daganatok esetén. Mindenképp javasoljuk, hogy az állapotfelmérés során kollégánk véleményezze ezt a szakmai protokolljainak alapján.
 • Kollégáink több tíz év saját és nemzetközi szakmai tapasztalatából “gyúrtak” a váltáshoz “kapaszkodókat, és több ezer páciens útját kísérték végig a panaszoktól a gyógyulásig. Be our guest! Let us be your tour guide!