Kik vagyunk?

Dietetikusok és orvosok, akik szeretnék önnek eljuttatni a tudomány kínálta legfrissebb lehetőségeket a betegségek megelőzésére, korai felismerésére és személyre szabott gyógyítására.

Mivel foglalkozunk? 

Ok-okozati kapcsolatot keresünk a sokszor szerteágazó klinikai tünetek (panaszok), és ezek hátterében álló (molekuláris) patológiai elváltozások között.

Mi ebben az újdonság?

Az okot akarjuk kezelni, nem a tünetet! Például a magas vércukor- és vérnyomás érték gyógyszeresen egyszerűen csökkenthető, de mi azt keressük, hol veszett el a kontroll, és mi vezetett az állapot kialakulásához. Ha ezt megtaláljuk, és kezeljük a tünetek enyhülnek vagy teljesen megszűnnek. 

A XXI. század molekuláris genetikai és informatikai forradalmak sorozata révén (ide értve a mesterséges intelligenciát és a képfeldolgozást is) sosem látott részletességgel tudja feltérképezni az emberi szervezetet. A legnagyobb népegészségügyi jelentőségű megbetegedések oki kezelése mégsem megoldott, mint az elhízás, a cukorbetegség, a magasvérnyomás, az érelmeszesedés és következményei: a szívizom infarktus, a stroke, valamint a daganatok, illetve az autoimmun megbetegedések többsége.

Hogyan lehetséges mindez?

Az alapkutatások és a klinikai gyakorlat jellemzően egy évtized távolságra vannak egymástól, és a missziónk, hogy elérhetővé tegyük, ami már tudható, de a rutin gyakorlatnak még nem része.

A humán géntérkép és a mikrobiom: a velünk élő mikroorganizmusok által alkotott közös ökoszisztéma kutatása az elmúlt 10 évben olyan forradalmi változásokat hozott az orvostudomány gyakorlatában, mint az internet vagy a mobiltelefon. Mégis a kettő találkozása hozta el az igazi áttörést. A legújabb bioszenzorok révén több információnk van a korai kóros elváltozásokról, úgymint az alvás mintázat és a bélflóra összefüggései. Olyan betegségeket és tüneteket vizsgálunk, melyekre vonatkozóan nagy léptékű és jelentőségű új tudományos információ jelent meg, illetve várható a közeljövőben, és ez érdemben más megközelítést tesz lehetővé a gyógyításukban a fenti elvek szerint. A fel nem tárt okok száma hónapról-hónapra csökken, de az eredmények birtokában tudjuk elemezni, hogy a klinikai tünetek megjelenése mögött megtalálható-e igazolt kóroki tényező.

Mit kell tennem, ha ez engem is érdekel?

Mikrobiom alapú állapotfelmérésnek (triázs) nevezzük azt az első konzultációt, amikor dietetikus kollégáink – jellemzően online –, rugalmasan átbeszélik önnel a jelen panaszokat, kórelőzményt, klinikai tüneteket és a családi anamnézist, majd ezek ismeretében javasolnak vizsgálatokat a szakmai csapatunk által összeállított protokollok alapján.

A kiértékelésre már a “triázs folyamat” során, az első vizitnél adunk időpontot, ami attól függ, hogy a szükséges vizsgálatok átfutási ideje milyen hosszú. Amennyiben a felderített probléma egyértelműen életmódhoz köthető okok miatt alakult ki, van lehetősége arra, hogy ennek korrekcióját azonnal és közvetlenül dietetikus kollégáink irányítása mellett szükség szerint gyógytornász, jógaoktató, pszichológus, vagy személyi edző bevonásával kezdjük el. Szakorvos kollégáink mindenképp áttekintik a leleteket, és ennek kiértékelését ön írásos formában, aláírással és orvosi pecséttel hitelesítve megkapja.

Mit jelent a triázs?

A sürgősségi ellátásban világszerte bevezetett módszer jellemzően súlyos, potenciálisan életveszélyes betegségek ellátása során. A diagnosztikai folyamat legelején, majd további ellenőrzési pontokban, leletek birtokában bevezetett “rangsorolást” értünk alatta, ami lehetővé teszi, hogy mindenkor a legsürgősebb esetek kerüljenek elsőként ellátásra. Ugyanezen az elven alapult a TBC tüdőszűrés gyakorlata: a rengeteg negatív lelet gyors értékelése mellett “fennakadó” gyanús eseteket hívják részletes szakorvosi vizsgálatra és személyes diagnosztikus, és klinikai kiértékelésre. Minden felvételt tapasztalt szakorvos leletez, de az eredmény súlyossága szempontjából szükséges és elégséges szinten történik az ellátás.

Hol vagyunk elérhetők?

Arra kérjük, hogy online ossza meg velünk a panaszait és ennek előzményeit, orvosi leleteit. Ez alapján mesterséges intelligencia is segít abban, hogy ezeket az adatokat összesítjük és önnek is elérhetővé tesszük strukturált formában. A szakorvosi dokumentáció ezen felül a jogszabályi előírások szerint az EESZT-ben is tárolásra kerül

A kivizsgálások hogyan és hol zajlanak?

Az ön lakhelyéhez lehető legközelebb elérhető szolgáltató erre tökéletes, vagy speciális vizsgálatok esetén javaslatot teszünk, ahol kiemelkedő minőségben kapunk vizsgálati eredményeket.